Terapia PUVA

Un pas decisiv in fototerapie s-a facut in 1974 cand s-a introdus in tratamentul psoriazisului administrarea orala de psoralen urmata de expunerea la o lampa fluorescenta obtinandu-se energie inalta de untraviolete A (UVA) si astfel a luat nastere o noua terapie Psoralen Ultra Violete A (PUVA) cu maxim de emisie de 352 nm.

Psoralenul este un agent chimic fotosensibilizant ce poate fi administrat sub forma sistemica sau topic local, putand fi administrat post prandial 2 ore inainte de expunerea la UVA cu protectia ochilor, prevenind astfel riscul de cataracta, iar pentru zonele mici de piele afectata se aplica local sub forma de solutie cu 10 – 15 min inainte de expunere.

Medicul alege doza optima de PUVA in functie de tipul de piele si bolile asociate. Doza de inceput a terapiei fiind doza fototoxica minima si anume eritemul (roseata) aparute la 72 de ore dupa expunere la UVA. Tratamentul se face de obicei de 2 – 4 ori pe saptamina, evitandu-se zilele consecutive.

Indicatiile terapiei PUVA

Psoriazis – 3 expuneri pe saptamana timp de 12 saptamani au aratat ca 80- 90% dintre pacienti au avut o ameliorare semnificativa a simptomelor;

Dermatita atopica, limfoame, fotodermatoze, lichen plan, sclerodermie sistemica sau localizata, vitiligo, pitiriazis lichenoid, granulom anular, pustuloza palmoplantara.

Efecte adverse

1. De Scurta Durata:

 • La Nivel Gastrointestinal: greata ce poate fi ameliorata prin administrarea de antiemetice;
 • Uscaciunea Pielii: poate fi ameliorata prin crème emoliente;
 • Prurit: este frecvent, dar moderat si tranzitoriu si poate fi tratat prin emoliere si antihistaminice;
 • Conjuctivita si Keratoconjuctivita: poate fi prevenita folosind ochelari de protectie;
 • Reactie Fototoxica (Eritemul): este principalul efect advers ce apare imediat la orice fototerapie;
 • Alergie la Psoralen: dermatita de contact la psoralen topic;
 • Modificari de Crestere a Parului: hipertricoza ce dispare la oprirea tratamentului cu PUVA;
 • Dermatita Seboreica: la pacientii cu psoriazis cu afectare la nivelul fetei (dispare la intreruperea terapiei PUVA).

2. De Lunga Durata:

 • Risc de Cataracta: necesita control oftalmologic inainte de inceperea terapiei PUVA;
 • Imbatranirea Prematura a Pielii, tulburari de pigmentare (lentiginoza, porokeratoza actinica);
 • Cancer Cutanat: risc inalt legat de varsta tanara la care se incepe terapia PUVA, risc crescut de cancer scrotal, risc crescut de aparitie a melanomului la o perioada lunga de timp de la prima expunere la UVA (aprox. 15 ani); cresterea riscului de cancer cutanat este dependent de doza si perioada de expunere la UVA; combinatia methotrexatului cu PUVA timp de 36 de luni creste riscul de limfom.

Contraindicatii

Pacienti cu boli renale, hepatice, cataracta, pacienti cu boli ce se agraveaza la lumina (LES, porfiria), expunerea anterioara la radioterapie sau istoric de malignitate cutanata, sarcina, psoriazis pustulos generalizat, psoriazis eritrodermic, la copii pentru dermatita atopica (se prefera UVB-TL01).

Concluzie

Asocierea riscurilor pe termen lung cu fototerapia si raportul beneficiu/risc trebuie foarte bine stabilite inainte de inceperea tratamentului. Este foarte importanta respectarea contraindicatiilor si obtinerea consimtamantului pacientului.