Sprijin pentru copii – grija, sanatate, siguranta

Sprijin pentru copii - grija, sanatate, siguranta

Doamna doctor Ramona Octaviana Gheorghe, medic primar Psihiatrie Pediatrică cu o bogată experiență în tratarea problemelor psihiatrice la copii și adolescenți, se pronunță referitor la impactul telescolii din perioada pandemiei asupra psihicului copilului:

“Perioada pandemiei a adus provocări și copiilor și familiilor. Școlari sau preșcolari, bunici, părinți sau dascăli, toți s-au adaptat cum au putut mai bine așa încat să-și păstreze parte din relațiile sociale și la distanța sau în mediul virtual.

Modul în care fiecare copil a făcut față este foarte diferit și depinde de foarte multe variabile.

Ca în orice proces de adaptare, suportul este foarte important, dar și rezilenta fiecăruia.

Cei care au avut familia aproape, fiind astfel susținuti, ajutați să-și verbalizeze emoțiile, să afle sau să exerseze în siguranță modele comportamentale de reglaj emoțional au avut șanse mai mari să treacă fără dezvoltarea unei patologii noi peste restricțiile impuse de pandemie.

Sunt și copii carora le lipsește suportul emoțional, părinții sunt absenți sau mai puțin pricepuți în a folosi util timpul petrecut împreună cu copiii.

Sunt copii pentru care separarea de prieteni a fost tocmai ceea ce a adus o dinamică psihologică diferită, până la dezvoltarea stărilor de frica, însingurare, tristețe, retragere.

Altora, în schimb, le-a fost mai bine în liniștea camerei, conectați virtual, pentru a se concentra mai bine la activitațile clasei sau a nu mai suferi umilințele de la școală.

Celor vulnerabili, fie cu tulburări de neurodezvoltare, fie cu tulburări de internalizare, distanțarea socială și trecerea școlii și terapiei psihologice în mediul virtual nu le-a adus întotdeauna rezultatele așteptate.

Copiii mici au înregistrat perioade de platou sau chiar de regres în evoluție, cei mai mari au dezvoltat frici mai intense ca în alte perioade sau chiar decompensari de tristete când parinții s-au îmbolnavit și a fost necesar să fie internați.

Chiar și copiilor și adolescenților fără nicio patologie preexistentă, perioada pe care o traversam nu le ramane fără provocări, reziliența i-a protejat sau i-a încurcat.

În orice situație v-ați afla, fiți un sprijin pentru copii!”

✅Top-Derm Clinics
📌Str. Știrbei Vodă nr.46, sector 1, București
📱Programări 021 9683 sau 021 410 8487
⏰Luni-vineri 09:00 – 20:00 Sâmbata 09:00 – 15:00

#secondopinion #topdermclinics #dermatologie #reumatologie #oncologie #cardiologie #pediatrie #diabet #toxicologie #gastroenterologie #alergologie #psihiatrie #terapiadurerii