Dermatologie

Dermatologie

Pacientul este examinat cu toate problemele (nu exista limita de afectiuni sau de timp); problemele dermatologice sunt integrate si individualizate, corelate cu alte eventuale probleme de sanatate.

Pediatria dermatologica este o piatra de incercare pentru clinicianul care are in fata adesea un sugar sau chiar un nou nascut aflat in suferinta, de cele mai multe ori cu pielea rosie. El este insotit intotdeauna de doi adulti (fie ambii parinti, fie mama si o bona). Medicul trebuie sa emita diagnosticul care presupune o subspecializare dermatologica (trebuie precizat ca nu orice dermatolog face si pediatrie dermatologica), sa gandeasca cel mai corect tratament care trebuie calculat pe greutate corporala, punand in balanta beneficiile si riscul. Apoi trebuie sa le comunice adultilor ce presupune tratamentul local (topic), pentru a asigura complianta la tratament.

Daca este vorba despre dermatita atopica severa si daca parintii sunt incercati adesea in fata unui peripluu medical si a unor episoade acute intr-o boala cronica, adultii sunt, de obicei, reticenti sau stressati.

Daca in fata dermatologului sta provocarea unei manevre chirurgicale la scolarul mic, de exemplu, este firesc ca unul dintre parinti sa asiste la interventie, insa metoda trebuie explicata atat scolarului, pe intelesul acestuia, dar si apartinatorului (adesea parintele). Daca este o boala rara (de exemplu pemfigus in IgA) cum am avut in urma cu cateva saptamani, iar diagnosticul a presupus examene complicate de laborator (sange, biopsie cutanata, imunofluorescenta directa cutanata), atentia medicului pentru stabilirea unui diagnostic si a unui tratament care sa fie si sigur, fara a afecta cresterea copilului, este sporita. Examenul dermatoscopic al alunitelor la copii necesita calificare/expertiza, rabdare si acuratete.

Profilul alunitelor la copii este diferit de cel al adultilor, iar patologia este diferita si in domeniul melanocitar.

La copilul mare, acneea necesita un tratament bland, iar cel mai important lucru este obtinerea de la copil a dorintei de a urma corect tratamentul care se intinde pe cateva saptamani. Decizia referitoare la instituirea tratamentului  este si ea dificila si necesita consimtamantul parintelui. Acneea severa se insoteste adesea de scaderea stimei de sine a adolescentului, aflat intr-una dintre cele mai delicate perioade ale vietii. In concluzie: dermato-pediatria este un subdomeniu dermatologic provocator, dificil, de maxima raspundere. Dar copilasii care au crescut sub ochii mei, carora imi vine sa le spun „dumneavoastra” astazi, sunt satisfactii fata de care efortul studierii domeniului este nesemnificativ.

Venerologia este ramura medicinii care se ocupa cu studierea si tratarea bolilor cu transmitere sexuala, numite si “boli venerice“.
Experienta in acest domeniu cuprinde mii de cazuri tratate in 18 ani la Spitalul Colentina, cu confidentialitate si acuratete.

Citeste mai mult…

Co2 Luxar Lumenis, considerat cel mai bun din lume. Este destinat patologiei tumorale, cu o anestezie de contact.
Tratamente conservatoare in cancerele cutanate la batrani sau debilitati: combinarea agentilor chimioterapici cu radiofrecventa/laser.

In 1959, Dr. Irving A. Ellman, dentist si inginer electronist, a proiectat si realizat un generator radiochirurgical de inalta frecventa, ce foloseste unda radio de 4.0 MHz. El a obtinut un brevet pentru acest circuit unic si astfel unda filtrata “pura a luat nastere.
Astazi, prin Radiochirurgia ce foloseste unda radio de 4MHz este posibil controlul caldurii creata prin volatilizarea celulelor, un control excelent pentru a asigura obtinerea unor rezultate foarte bune.

Citeste mai mult…

Excizii chirurgicale cu inchidere per primam prin surjet intradermic

Un pas decisiv in FotoTerapie s-a facut in 1974 cand s-a introdus in tratamentul psoriazisului administrarea orala de Psoralen urmata de expunerea la o lampa fluorescenta obtinandu-se energie inalta de untraviolete A (UVA) si astfel a luat nastere o noua terapie Psoralen Ultra Violete A (PUVA) cu maxim de emisie de 352 nm.

Psoralenul este un agent chimic fotosensibilizant ce poate fi administrat sub forma sistemica sau topic local, putand fi administrat post prandial 2 ore inainte de expunerea la UVA cu protectia ochilor, prevenind astfel riscul de cataracta, iar pentru zonele mici de piele afectata se aplica local sub forma de solutie cu 10 – 15 min inainte de expunere.

Medicul alege doza optima de PUVA in functie de tipul de piele si bolile asociate. Doza de inceput a terapiei fiind doza fototoxica minima si anume eritemul (roseata) aparute la 72 de ore dupa expunere la UVA. Tratamentul se face de obicei de 2 – 4 ori pe saptamina, evitandu-se zilele consecutive.

Citeste mai mult …

Morfologie cutanata la standard international intr-o echipa pluridisciplinara: histo-patologie, imunohistochimie, imunofluorescenta directa cutanata

Explorare alergologica prin patchtestare, bacteria standard europeana cu 26 de grupari de alergeni, IQ UltraPatch test Chambers.

Serviciu expert de diagnostic si de follow-up; imaginile sunt trimise prin e-mail, interpretate.

Citeste mai mult …

Crioterapia foloseste azot lichid, transportat in recipient special; de mare ajutor in tratamentul verucilor, caderii parului, cicatricilor cheloidiene (in combinatie cu injectari), acneei.

Individualizate, blande, alaturi de monitorizare clinica.

Citeste mai mult …

Noua rescriere, practic, a capitolului care incadreaza pemfigusul, pemfigoidul bulos si dermatita herpetiforma, in baza moleculara (prin identificarea unor noi proteine implicate in producerea acantolizei si, respectiv, a bulelor subepidermice), face ca diagnosticul in maladiile buloase autoimune sa fie astazi unul de acuratete. Introducerea testarii pentru anticorpii anti-desmozomali, anti-desmogleina 1, 3, anti-membrana bazala epidermica si anti-BP180, alaturi de imunofluorescenta directa cutanata, permit un diagnostic corect si un tratament la standarde internationale.

Suportul laboratorului in maladiile buloase autoimune este esential, de pilda, pentru discriminarea unui pemfigus in IgA de unul in Ig G.

Manifestarile cutanate in lupusul eritematos sunt specifice si nespecifice (Gilliam, punct de vedere histopatologic). Cele specifice pot fi: acute, subacute, si cronice.

Este esentiala raportarea leziunilor cutanate (cu confirmare histo-patologica) la criteriile CRA revizuite pentru Lupusul Eriteamtos Sistemic. Cu alte cuvinte, nu orice pacient cu lupus cronic are si manifestari sistemice, tratamentul fiind diferit.

Sifilisul, gonoreea, sancroidul, limfogranulomatoza veneriana, granulomul inghinal, chlamidioza, scabia, candida, herpesul genital, infectia HIV sunt boli cu transmitere sexuala, deoarece, undeva in lantul de transmitere, a existat o ruta sexuala de contagiozitate. Un diagnostic corect (sifilisul nu confera imunitate la reinfectie si deci, un pacient corect tratat se poate reinfecta) al cuplului (obligatoriu si partenerul/partenera), in conditiile unei confidentialitati absolute, sunt esentiale. Neglijate, bolile venerice pot determina complicatii multi ani mai tarziu (la barbati prostatita si la femei infertilitate cu sarcini extrauterine). O abordare particulara se face in herpesul genital recurent unde scopul este rezolvarea episodului actual, marirea intervalului de aparitie pana la remisiune completa, in paralele cu cresterea apararii imunitare a gazdei. Radiatiile ultraviolete exacerbeaza un episod existent de herpes genital si induc noi recurente.

Detinem o experienta impresionanta in infectiile HPV genitale, cu un tratament fara durere, complet, care previne recurentele.

Clinica TOP-DERM® detine cea mai mare colectie imagistica din Romania pentru infectiile cu transmitere sexuala (Prof. Dr. Olga Simionescu).

Dermatita seboreica este o suferinta de tip eczematos, cronica, care apare tipic pe regiunile cu hiperproductie de sebum (fata, scalp, decolteu); desi patogeneza nu este complet elucidata, exista o supraproductie de sebum si posibilitatea implicarii unei levuri lipofile, P. Orbiculare (M. furfur).

Tot mai multe voci intrica dermatitele seboreice cu evolutie trenanta la nivelul scalpului cu debutul unui psoriazis vulgar.

La copii, dermatitele seboreice trebuie diferentiate de dermatita atopica infantila (cu care se poate si suprapune)

Dermatopediatria este un domeniu delicat al dermatologiei, care impune o instruire particulara, presupune abordarea copilului de la varsta de nou nascut pana la 18 ani.

Bolile sunt diferite, iar tratamentul trebuie adaptat cu atentie, pe kilogram corp. Paleta vasta a diagnosticelor (de la frecventa dermatita atopica infantila pana la raritati cum ar fi NEVIL sau sindromul Kasabach-Merrit), necesita o expertiza pe care personalul nostru o are.

Psoriazisul este o afectiune cronica inflamatorie a pielii ce afecteaza aproximativ 2% din populatia generala si se caracterizeaza clinic prin perioade de exacerbare si remisiune. Reprezinta in intreaga lume o adevarata problema de sanatate publica, iar la nivel individual este asociata cu un impact negativ asupra calitatii vietii persoanelor afectate.

Afectiunea poate debuta la orice varsta insa cel mai frecvent in jurul varstei de 20 ani. Psoriazisul se clasifica in functie de varsta de debut in tipul I, cu aparitia primului episod sub varsta de 40 ani si tipul II, peste 40 ani. Se mai clasifica in psoriazis familial sau sporadic, in functie de istoricul familial al pacientului.

Citeste mai mult…

Medici specialitatea - Dermatologie

Prof. Univ. Dr. Olga Simionescu
Medic Primar

Asist. Univ. Dr. Mariana Grigore
Medic Primar

Sef de lucrari Dr. Catalin Gabriel Manole
Medic Specialist

Asist. Univ. Dr. Alina Mariana Avram Medic Specialist

Dr. Avram Alina-Mihaela
Medic Primar