Boli cu transmitere sexuala

Dermato-Venerologia este o specialitate medicala care se ocupa printre altele si cu cu studierea si tratarea bolilor cu transmitere sexuala (BTS), numite si “boli venerice”.

Organele sexuale sunt atat vectorul cat si tinta infectiilor cu transmitere sexuala,  boli care care pot avea un impact decisiv asupra sănătătii. Cel mai frecvent se pot transmite virusul HIV, virusul herpex simplex 1si 2, virusurile hepatitice B si C, HPV, sifilis, gonoree, infectia cu Chlamidia.

Cele mai frecvente  manifestări la nivelul organelor genitale care influenteaza calitatea vietii  sunt:

  • condiloamele
  • infectia herpetica
  • gonoreea

1. Infectia herpetica

Infectia herpetica cutaneo-mucoasa reprezinta o infectie virala cutaneo-mucoasa provocata de virusurile HSV 1 si 2 care afecteaza cu preponderenta regiunea orofaciala si organele genitale. Infectia debuteaza cu infectia celulelor de la nivelul pielii (celulele epiteliale) apoi virusul se cantoneaza la nivelul celulelor nervoase ramanand cantonat latent la nivelul ganglionulul nervos senzitiv. Infectia poate ramane asimptomatica pentru multi ani, sau  este posibila o reactivare periodica a virusului care se manifesta prin excretia asimptomatica de virus (moment când se poate transmite in absenta semnelor pe piele) sau de recurenta simptomatica când  boala poate recidiva cu leziuni in acelasi loc,  poate deveni jenantă pentru pacient cu senzatie de arsura si intepatura, si de asemenea se poate transmite in timpul contactului sexual. De asemenea poate prezenta un risc si pentru nou nascut in momentul nasterii. Aspectul clinic al leziunilor este caracteristic: vezicule in buchet care in timp dau nastere la ulceratii si apoi se vindeca fara cicatrice permanenta.

2.Condiloamele

Condiloamele (veruci genitale) sunt leziuni genitale externe benigne extrem de răspândite care apar atat la femei cat si la barbati si sunt  provocate de infectia cu virusul papiloma  uman (Human Papiloma Virus – HPV). Virusul HPV apartine unei familii virale mai mari , ale carei subtipuri pot determina si leziuni precanceroase si canceroase la nivelul colului uterin, vaginului, vulvei , anusului si penisului. Leziunile externe benigne asociaza in 20-30% din cazuri leziuni potential canceroase la nivelul colului, de aceea se recomanda  si un examen ginecologic.

Exista 3 tipuri de condiloame:

  • acuminate
  • papuloase
  • plane

Riscul de contaminare dupa un contact sexual este aproximativ 60-70%. Manifestarile clinice pot aparea la aproximativ 3-6 luni dupa infectia initiala, sau virusul poate ramane in stare latenta pentru luni sau ani. Dupa ce leziunile s-au instalat exista posibilitatea ca acestea sa regreseze spontan, insa evolutia clasica este in general cu extensia leziunilor atat ca numar cat si ca dimensiuni, insa sub tratament aceste leziuni dispar.

3.Sifilisul

Sifilisul reprezinta o boala infectioasa care a afectat numeroase personalitati istorice de-a lungul timpului si al carei diagnostic nu este usor datorita faptului ca leziunile cutanate si mucoase sunt extreme de variabile si inselatoare-sifilisul se mai numeste si “marele simulator”. Sifilisul este o infectie bacteriana produsa de Treponema pallidum, care se transmite pe cale sexuala sau materno-fetala. Primul an de evolutie a bolii denumit si sifilis ”precoce include: sifilisul primar caracterizat printr-o ulceratie genitala unica, indurata, contagioasa, care se vindeca spontan in 2-6 saptamani fara sa lase cicatrice. In lipsa tratamentului sifilisul primar este urmat de sifilisul secundar, caracterizat de leziuni (sifilide) localizate pe piele si mucoase de diferite aspecte: sifilide maculare (rozeola luetica), sifilide papulo-scuamoase (asemenatoare cu psoriazisul), sifilide foliculare si pustuloase (asemănătoare cu acneea). In timp si in lipsa tratamentului toate semnele de boala de pe piele pot disparea, insa ramane amprenta serologica a bolii, de aceea sifilisul serologic precoce se poate depista numai in urma efectuarii unor analize de sange. In conditiile in care sifilisul nu a fost diagnosticat in primul an de evolutie, se instaleaza sifilisul tertiar care uneori pate produce complicatii neurologice si oftalmologice.

4.Gonoreea

Gonoreea reprezinta o boala bacteriana cu transmitere sexuala  provocata de Neisseria gonorrhea, ce afecteaza ambele sexe, si este mai frecvent simptomatica la barbati. In cazul barbatilor se observa o secretie uretrala galben verzuie  insotita de senzatia de arsura la urinat, iar in cazul femeilor apare o secretie vaginala insotita de o durere  pelvina. In lipsa tratamentului adecvat boala se poate extinde la nivelul organelor genitale, sau poate avea chiar rasunet general cu afectarea articulatiilor si a inimii.

5.Tratament

Pentru un tratament corect este nevoie in primul rand de un consult de specialitate dermato-venerica.