Acneea

Acneea

Acneea este o boala inflamatorie a unitatii pilosebacee. Fiecare folicul contine un fir de par si mai multe glande sebacee. In mod normal, sebumul, substanta uleioasa produsa de glandele sebacee urca pe firul de par si iese la suprafata pielii. Rolul sebumului este de a proteja pielea prin mentinerea filmului lipidic. In cazul acneei, sebumul este blocat in folicul si astfel bacteriile se pot multiplica in interiorul porilor blocati ducand la inflamatia tesutului inconjurator.

Unul dintre primii pasi in producerea acneei este formarea microcomedoanelor . Aceasta incepe in portiunii superioare a foliculului , infundibulum ( Fig A ) . Formarea comedoanelor are loc cand corneocitele , celule care sunt in mod normal varsate in lumenul folicular si eliminate prin ostiumul folicular, sunt retinute si se acumuleaza , ceea ce duce la hiperkeratoza . Comedonul astfel format creste in timp (fig B), devine mai compact formanduse astfel papule si pustule si in cele din urma are loc rupture peretelui folicular (fig C) ce are ca rezultat inflamatia unitatii pilosebacee (Fig D) cu formarea de noduli si chisturi.

Acneea este o afectiune cutanata multifactorilala in aparitia careia intervine un complex de factori genetici si locali fiind privita ca o disfunctie a unitatii pilosebaceu la care se adauga un proces inflamator cu exacerbari periodice.

In formarea acneei intervin in principal urmatorii factori, ce conduc la formarea de comedoane (punctelor negre sau albe), papule, pustule, nodul si cicatrici:

 • Factori genetici: daca ambii parinti au sau au avut acnee sansa copilului de a face acnee la pubertate este de aproximativ 50%, deoarece numarul si activitatea glandelor sebacee, reactivitatea foliculara si keratinizarea sunt mostenite genetic.
 • Seboreea (productia crescuta de sebum): variaza de la o regiune corporala la alta, ceea ce explica de ce acneea nu apare in toate zonele corpului. Activitatea glandei sebacee este influentata de hormonii sexuali masculini, principalul hormon implicat fiind dihidrotestosteronul
 • Flora microbiana: acneea nu este o boala infectioasa, dar in conditii de seboree si keratinizare infundibulara anormala anumite bacterii de la nivelul pielii se inmultesc necontrolat contribuind astfel la formarea comedoanelor si leziunilor inflamatorii. Principala bacteria incriminate in acne este Propionibacterium acnes. Propionibacterium acnes contribuie in mod semnificativ la patogeneza acneei . Aceste bacterii, Gram pozitive , non- mobile se gasesc adanc in folicul sebacee , impreuna cu P. granulos si , rareori , P. parvum Ele sunt anaerobe / microaerophilic si produc in mod natural porfirine( coproporphyrin in primul rand III ), care prezinta o fluorescenta la lampa Wood. Patogenitatea acestor microorganisme provine din mai multe proprietati ale lor , incluzand eliberarea de enzime care contribuie la ruptura comedonului , lipaze si factori chemotactici , precum si stimularea raspunsului imun al gazdei ( prin celulele inflamatorii si keratinocite ) careimplica productia de mediatori proinflamatorii si specii de oxigen reactive. Cresterea numarului de P. acnes a fost raportata la pacientii cu acnee, dar numarul lor nu se coreleaza cu severitatea clinica. Diferite tulpini de P. acnes s-au dovedit a induce diferite grade de raspuns a sebocitelor si citokinelor proinflamatorii / chemokine.
 • Tulburarile de keratinizare infundibulare: impiedica eliminarea fiziologica a celulelor moarte spre exterior si favorizeaza acumularea lor si formarea de asa numite comedoane cunoscute si sub denumirea de puncte negre/albe
 • Inflamatia favorizata de enzimele produse de bacteria si de secretia unor citokine.

Acneea se caracterizeaza prin polimorfism lezional putandu-se intalnii leziuni primare neinflamatorii (microcomedoane, comedoane inchise=puncte albe, comedoane deschise-puncte negre), leziuni inflamatorii (superficial-papule si pustule, profunde- nodule si chiste) sau/si leziuni postinflamatorii (macule hiperpigmentate, cicatrici, atrofie) localizate la nivelul fetei (90%), spate (60%) si torace anterior (15%).

Exista diferite variante de acnee in functie de:

 • Tipul leziunilor care predomina in: comedoniana, papulopustuloasa, conglobata
 • Gravitate
 • Varsta
 • Acnee neonatala -debuteaza in prima luna de viata, este mai frecventa la baieti si este cauzata de progesteronul matern.
 • Acnee infantila – acnee care persista sau debuteaza dupa prima luna de viata
 • Acneea copilariei – debuteaza dupa varsta de 2 ani
 • Acneea juvenila – forma cea mai comuna, debuteaza la pubertate si se amelioreaza spre varsta de 18-20 ani

Acneea adultului

Indusa de factori externi:

 • Acnee cosmetica se datoreaza folosirii indelungate a unor produse cosmetice comedogenice
 • Acnee profesionala- Apare la cateva saptamani pe zonele expuse la anumite uleiuri si gudroane
 • Acnee la clor
 • Acnee mecanica – apare pe locul unui traumatism fizic recurrent si este o dermatiata de iritatie.
 • Acnee la detergenti
 • Acnee tropical se produce prin hidratarea excesiva a ductului pilosebaceu in mediu cald si umed